dimarts, 25 de novembre del 2008

Llums, i més llums

Nadal és sinònim de moltes coses, sobretot dels típics i tòpics amor, pau, alegria, felicitat… Però Nadal, també és sinònim de llums. Ahir, a Barcelona, ja es van encendre les llums de Nadal. Oh, i tant, molt maco tot plegat… Sobretot quan ets petit, que et fa una gràcia tremenda veure les llumetes de Nadal… Però quin és l’objectiu real dels llums? Ni amor, ni pau, ni alegria ni punyetes. Vendre, vendre i vendre. És per això que enguany s’han encès més aviat, per tal de prevenir els efectes de la crisi que aquest any farà que el Nadal, l’època de gasto i despesa per excel·lència, sigui una mica menys consumista… (però no gaire…).

I jo em pregunto, realment, un llum més o menys, fa que comprem més? Aquí m’haurien de contestar els experts, que suposo que em presentarien mil i una teories sobre sociologia del consum, o alguna història similar. Però sincerament, no crec que encendre les llums nadalenques durant 44 dies, faci augmentar el consum. És clar que segurament no entendríem el Nadal sense llums, però no crec que siguin necessàries ni tantes, ni durant tants dies.

Amb això, només vull fer una petita reflexió. El Nadal, vulguem o no, és consumista (i m’incloc dins dels consumistes, però amb mesura). I en temps de crisi, no crec que deixi de ser-ho. És necessària, doncs, aquesta despesa energètica? O és que a banda de les compres que pugui incentivar, també beneficiarà algú més?

Només una dada curiosa: tota la instal·lació de llums de Barcelona ha suposat una inversió de 1,2 milions d’euros, dels quals, FECSA, n’ha aportat 200.000… Si, FECSA-Endesa… Per pensar-hi, si més no…

3 comentaris:

laiagmartin ha dit...

De tanta llum sempre acabem una mica enlluernats tots i d'aquí que sortim a comprar... encara que tampoc li trobo una relació tant directa. Suposo que és perquè com que cada cop es fa més fosc més aviat i fa fred, la gent es queda a casa i si es posen les llumetes se'ls enganya una mica i així surten ni que sigui a fer un tomb...
El que sí que estic d'acord totalment amb tu és el fet que a vegades tanta llum és excessiva. I el fet de posar-les a finals d'octubre-principis de novembre per després encendre-les a principis del mes següent? Un dia d'aquests les posaràn pel juliol-agost i nosaltres ho trobarem d'allò més normal... -_-''

Anònim ha dit...

Doncs jo estic d'acord amb totes dues. M'agraden les llumetes de nadal, però no veig perquè s'han d'encendre al novembre, sobretot en temps de crisi. Seria més logic i normal encendre-les a mitjans de desembre, i deixar-les tres setmanes o així, fins passat reis.

Laia, sobre el que dius de ficar-les al juiliol-agost, hi ha poblets on directament ni les treuen. Queda molt curiós veure tot ple de llums de nadal en ple estiu (tot i no estar engegades, clar).

Neus Pons ha dit...

la realitat és que sempre fan el que volen en nosaltres, i nomes ens queda aguantar...les llumetes de nadal a principis de novembre, els anuncis de joguines també.....i al final tots empatxats!!!! i jo dic, abans del Nadal no ve el pont de la Purissima?? Per què no comença la campanya de nadal després, com tota la vida??
En fi,...este món és una empresa, llàstima que cap de nosaltres sigue l'accionista principal,...

 
El plaer d'escriure - Templates Novo Blogger