dimecres, 28 de gener del 2009

Literatura jueva


Per casualitat i sense buscar-lo, va fer cap a les meves mans el llibre La destrucción de Kreshev, d'un autor totalment desconegut per a mi, Isaac Brashevis Singer. Em llegeixo el llibre amb pocs dies, ja que és curt, amè i amb una trama no gaire complicada i un final que com aquell que diu ja s'intueix des del principi. Però ja a la primera pàgina apareix un element que em crida l'atenció (que evidentment, no us diré, per si algú té ganes de llegir-lo), perquè mai he llegit un llibre explicat per un narrador com aquest.
En fi, que després de gaudir de la seva lectura, he buscat informació sobre el seu autor. El primer que descobreixo és que l'escriptor jueu i ciutadà polac emigrat als Estats Units (Radzymin, 1904 - Miami, 1991), va rebre el 1978 el premi Nobel de Literatura, única vegada en que s'ha atorgat a un escriptor en llengua yiddish (llengua germànica parlada pels jueus).
No he aconseguit esbrinar quin any va escriure La destrucción de Kreshev, ja que la primera edició en castellà és del 2007. Però sigui com sigui, el que més em sorprèn de l'obra és que, si bé els seus relats estan impregnats de la llegendaria literatura de les fonts tradicionals jueves, l'autor tracta aquests temes amb una profunda ironia i amb un enfoc modern i peculiar que el caracteritza.
És una obra senzillla, entretinguda, que permet adquirir uns coneixements bàsics d'antigues tradicions jueves, amb uns personatges ben perfilats i que segueix la narració clàssica de tota la seua obra: la normalitat es trenca per un esdeveniment...
Sempre està bé descobrir autors amb cultures completament diferents a la nostra.

Per qui vulgui conèixer una mica més la seva biografia: Biografia d'Isaac Bashevis

1 comentaris:

La Familia Menta ha dit...

Ara m'ha picat la curiositat ;) Si mai veig aquest llibre, me'l compro i ja et diré el què.

Xitos!

 
El plaer d'escriure - Templates Novo Blogger