dimarts, 15 de desembre del 2009

A poc a poc i bona lletra...


Superada la ressaca (laboral) del 13-D i assumint, encara, els esdeveniments posteriors, que sembla que es precipitin un darrere l'altre, voldria fer una reflexió sobre les consultes sobiranistes d'aquest passat diumenge.

Fem un breu resum dels resultats més destacats: 166 municipis van participar en la consulta, la majoria de les comarques gironines, centrals i de ponent (només 6 municipis ho van fer al Camp de Tarragona i cap a les Terres de l'Ebre). La mitjana entre aquests municpis pel que fa a participació va ser un 27'41% (recordem que la Coordinadora Nacional encarregada de les consultes havia marcat un 40% de participació per considerar-ho un èxit). De totes les persones que van anar a votar, 192.460 de 700.000 que estaven convocades, el 94'89% va votar a favor de la independència, i el 3'21% va votar en contra.

I fins aquí, només les dades, les més rellevants, perquè són una mitjana del que es va viure durant la jornada del 13D. Ara, però, venen les paraules, les opinions, els sentiments. N'hi ha que, amb aquestes dades, ja veuen possible un "referèndum vinculant" el proper 25 d'abril. I perquè entre cometes? Doncs per començar, un referèndum vinculant no és possible amb la legislació vigent. I per continuar, algú creu, amb el cap i no amb el cor, que el proper 25 d'abril una majoria de catalans votarien a favor de la independència? Si us plau, no fem volar coloms.

Sincerament, els resultats d'aquestes consultes no ens donen gaire esperança, almenys no de moment. S'ha de reconèixer que aquestes consultes no han tingut suport, ni institucional ni econòmic, i que tota la campanya, així com tots els esforços que s'han dut a terme, han anat a càrrec de voluntaris. En aquest aspecte, felicitats a totes i tots els que ho heu fet possible. Però d'altra banda, si la majoria de ciutadans de Catalunya volguessin la independència, crec que la participació hauria d'haver estat molt més alta. Ja sabem que al no ser vinculant, molts ho veien com una simple diversió, però era una oportunitat per fer sentir l'esperit sobiranista. I la majoria de persones es van quedar a casa. Això, ens ha de fer reflexionar, i no precipitar-mos, com estan fet algunes persones.

A poc a poc i bona lletra, i no ens deixem portar pel sentiment. Fem servir el cap, encara hi ha molta feina a fer, i per anar bé, s'hauria de marcar una estratègia social i política, per anar tots a una. L'independentisme no és un joc, i per aconseguir-lo, l'han de defensar la majoria dels catalans. Això inclou també els catalans nouvinguts (són el 15% de població), que van tenir dret a vot en aquestes consultes (i molts el van exercir), però que han de ser plenament conscients del que això significa.

Un referèndum vinculant el proper 25 d'abril seria un fracàs, i oportunitats així no es presenten cada dia. Si ho fem, fem-ho bé, si us plau.

Fotografía: Oriol Duran, via elpunt.cat

1 comentaris:

Jordi ha dit...

Espera't que a Barcelona encara no hem votaaaaat! De totes maneres, els números aniram més o menys pel mateix camí...
Als catalans nouvinguts no els expliquis de què va la independència que no et faran ni cas!

 
El plaer d'escriure - Templates Novo Blogger