divendres, 6 de febrer del 2009

Dones... per un dia?

Tot comença quan arribo a la feina i, entre els comentaris humorístics de primera hora del matí (tot sigui per treure's la son i posar una mica d'alegria a l'assunto), em diuen que avui (o sigui, ahir) és Santa Agda, o Àgueda, i que és la festa de les dones. Dieu-me ignorant, però no en tenia ni idea, tot i que tampoc em sorprèn, ja que sembla que estigui de moda, organitzar festes i més festes al llarg de l'any només per dones.

Doncs bé, la cosa està en que avui llegeixo la contraportada del Diari de Tarragona, dedicada a la celebració d'aquesta festa ahir a Riba-roja, on es veu que hi ha una tradició que prové de temps immemorials, i que ara la festa està declarada d'interès comarcal. Llegeixo tot l'article, sense sorprendre'm en res del que es fa en aquesta festa: declarar una alcaldessa i dues regidores (per un dia, és clar); fer una ofrena a la santa amb coques que han fet, qui si no, les dones; un berenar de dones que van servir els homes... Bé, i tantes i tantes coses que és fan en aquestes típiques festes. Però tot, és fa només un dia. Només un.

Sincerament, soc dona i no li trobo la gràcia a que hi hagi una alcaldessa per un dia, que els homes serveixen el berenar a les dones només un dia... i així un seguit d'actes. No sé que es pretén amb tot això. Com a festa tradicional, em sembla molt bé. Però si al rerefons hi ha la lluita per la igualtat, em sembla inútil. És així, com volem arribar a la igualtat de gènere? Proclamant alcaldesses per un dia?

Tot i alguns progressos, estem molt lluny encara de la plena igualtat entre homes i dones. Està clar que hem de lluitar pels nostres drets, i una manera de fer-ho és ajuntant-nos. Però és que no coneixo cap associació d'homes, ni festes per homes, ni homes que els proclamin alcaldes per un dia... Crec que aquest tipus de coses només evidencien que encara estem molt lluny de ser iguals, en tot el que això implica.

Al final, ja ho veig vindre, ens convertirem en dones per un dia.


(Per no ser tant ignorant, he buscat informació sobre aquesta santa i les tradicions que se'n deriven. Si us interessa, trobareu informació d'aquesta i altres festes aquí: Festes.org)

2 comentaris:

La Familia Menta ha dit...

Estic d'acord amb tu. Aquestes festes de la dona, les associacions de dones i tota aquesta martingala no és gens útil per a la igualtat de gènere. Com molt bé dius, no hi ha associacions d'hómens ni festa dels hómens, i no passa res. I això que els hómens serveixen les dones perquè és festa, o tindre una alcaldessa i unes regidores honorífiques em sembla nefast, ja que sembla que sigue una cosa excepcional i de la festa, poc seriosa i de poc rigor. Menys festetes i més igualtat real ò.ó

Xitos wapa!! ^^

Neus Pons ha dit...

Una de les coses més absurdes d'estos dies "de la dona" és que moltes d'estes dones deixen el menjar del dia preparat per als hòmens, perquè ells no se'l saben fer (i elles estan de festa)...
a mi si s'ha fet tota la vida me sembla bé, però és indignant que un poble com Amposta, sense esta tradició, s'hàgi començat a celebrar ara...encara sort que sembla que no té molt d'èxit.

 
El plaer d'escriure - Templates Novo Blogger