divendres, 25 de setembre del 2009

Pà i vacançes? O escola 2.0?

Ja fa dies que ha començat el nou curs escolar. I com a novetat d'engunay, a banda de les precaucions per la grip nova, que de tant parlar-ne ja es fa vella, hi ha els ordinadors portàtils. No han arribat, per descomptat, a tots els centres i aules, sinó que només s'han facilitat a mode de programa pilot en algunes aules de secundària de Catalunya. La situació ha provocat un debat en el qual ja s'han donat diversos punts de vista. S'ha parlat de si la mesura és precipitada, ja que no hi ha suficients continguts adaptats a aquesta nou suport educatiu, o fins i tot moltes escoles no tenen la infraestructura necessària per treballar-hi. Per no parlar de la poca formació de cara als professors, és clar.

La meua inquietud, però, no rau en si hi ha prous continguts o una potència de connexió a la xarxa adequada. La meua preocupació està en la qualitat de l'educació. En aquest país, tenim unes dades nefastes en temes educatius (no cal parlar del fracàs escolar, per exemple) i només cal fixar-se una mica amb tot el que ens envolta i ens adonarem com, cada dos per tres, podem trobar cartells, avisos o altres escrits amb greus faltes d'ortografia.

No em considero carca, i en aquest sentit, crec que està bé introduir el suport del present i el futur, és a dir, l'ordinador, a les aules. Perquè treballar amb un ordinador no deixa de ser, simplement, canviar el suport amb el qual es treballar i de retruc, la metodologia d'ensenyament i aprenentatge. Però que el llegir no ens faci perdre l'escriure, i mai tant ben dit. No ens oblidem d'allò que és més important: la qualitat de l'ensenyament. Perquè em fa mal a la vista veure el cartell d'una important llibreria on hi diu "Tancat per vacançes", o una carta d'un restaurant on hi diu "pà". I és que per molt que no hi donem importància, l'ortografia i l'ús de la llengua en general és un símptoma del nivell educatiu d'un país.

Espero que els xiquets i xiquetes que aquest curs treballin amb ordinadors, en treguin el màxim profit, i que l'experiència serveixi per detectar les macances i els punts forts d'aquesta nova metodologia d'ensenyament. Però als responsables d'ensenyament del nostre país els vull dir que abans de posar ordinadors a les aules, es preocupin d'altres aspectes molt més importants i treballin per una millor formació dels alumnes. A l'escola, hi ha en joc el futur del nostre país. Vostès escullen: pà i vacançes? o escola 2.0?

4 comentaris:

Neus Pons ha dit...

Ma germana i jo et volem aportar dos joies més dels nostres comerços: albondigues i esmortzar!
Un altre dels problemes greus, a part de la qualitat en l'educació, és el desinterés que hi ha entre la societat per escriure i parlar correctament.

La Familia Menta ha dit...

La meua germanastra forma part d'una d'aquestes classes que treballarà amb portàtics. Fa 1er d'ESO a l'institut de Jesús. Així que ja t'explicaré d'aquí a nadal què tal els haurà anat! ;D

Sobre això de l'ortografia, estic d'acord amb tu. És normal que a tots se'ns escapa de tant en tant alguna falta, però d'aquí a no saber escriure bé 4 paraules seguides hi ha un abisme. Esperem que aquestes mesures aporten millores reals a la qualitat de l'ensenyament...

Andrea ha dit...

Les de Neus i Núria són molt bones... Però jo te'n diria més si ara em vingués al cap la carta de certa pizzeria d'Amposta... Si d'això ves i comprova-ho tu matixa... Que et queda prop de casa...

Alba ha dit...

Neus i Núria, molt bones estes. Jo crec que en podriem fer un recull molt divertit... o més ben dit, trist...

Myriam, com dius, espero que les noves mesures, ja siguin els portàrils o les pissarres digitals, aportin millores, però no sé perquè ho poso molt en dubte... Ja ens explicaràs com li va a la teua germanastra...

Andrea, vacançes i pà també les he tret dels nostres comerços... La de vacançes em va fer molt mal, perquè a la mateixa llibreria segur que hi havia centenars de "Quaderns de vacances", així que no hi ha excusa. I la de pà va ser molt bona, perquè n'hi va haver que fins i tot s'ho van creure, que s'escrivia així!!

 
El plaer d'escriure - Templates Novo Blogger